Augaliniai vėlyvieji pusryčiai – skaniems bei lėtiems savaitgaliams


2022-10-26

Vakaruose išpopuliarėję vėlyvieji pusryčiai (ang. brunch) puikiai pritapo Lietuvoje ir daugeliui miestiečių tapo ypatingu savaitgalio ritualu, kas paskatino viešojo maitinimo įstaigas peržiūrėti ir patobulinti savo meniu. Už šią madingą tradiciją galime būti dėkingi britui G. Beringer, kuris šią idėją sugalvojo daugiau negu prieš šimtą metų. Pasak autoriaus, savaitgaliais žmonės mėgsta ilgiau pamiegoti, todėl pusryčiai yra valgomi vėliau. O vėlyvųjų pusryčių esmė – paskatinti bendrauti, mėgautis maistu bei bičiulių draugija ir, kaip jis pats yra sakęs, „nušluoti savaitės rūpesčius ir voratinklius “. Ir iš tiesų, skanus maistas, gera kompanija ir pašnekesiai skamba kaip geras būdas savaitei užbaigti!

Visgi, vėlyvųjų pusryčių idėja pirmiausia pasinaudojo ne patys britai, o amerikiečiai, kurie ją ir išpopuliarino. Niujorke sukurti Benedikto kiaušiniai drąsiai gali būti tituluojami brunch’o karaliais, bet ne ką mažiau atsilieka ir kiti vėlyvųjų pusryčių patiekalai. Meniu taip pat puikuojasi blynai, vafliai, avokado skrebučiai ir beigeliai.

Džiugu, kad ir augalinius patiekalus siūlantys restoranai nepraleido šios tendencijos. Taigi, kur galime rasti augalinius vėlyvųjų pusryčių patiekalus mūsų šalies didžiųjų miestų restoranuose?

Rosehip

Pilnai augalinis restoranas yra puikus įrodymas, kad augalinis maistas aktualus ne tik veganams, nes klientų čia gausu, o didžioji dauguma jų – visavalgiai. Ir kai jau galvojam, kad geriau būti ir negali, pasirodo, kad klystam – tikrai gali! Sekmadieniais iki 15 val. Rosehip serviruoja brunch’ą. Restoranas gali pasigirti tokiais augaliniais patiekalais kaip tofu benediktai, smoothie dubenėliai, kruasanai su priedais bei avokado toast’ai. O norintiems dar sočiau rekomenduojame angliškus pusryčius: tofinienė, kepti grybai, vyšniniai pomidorai, avokadas, augalinės kilmės dešrelės ir, žinoma, pupelės pomidorų padaže. Juk angliški pusryčiai, paprastai susidedantys iš keptų kiaušinių, grybų, pomidorų bei kumpio, be jų niekaip! Beje, nors Rosehip turi du restoranus, brunch’ą galima rasti tik esančiame Pylimo gatvėje. 

Rosehip

© Rosehip

Holy Donut

Net penkios lokacijos – trys Kaune ir dvi Vilniuje reiškia, kad Holy Donut restoranai talpina išties nemažai brunch’o mylėtojų. O užsukti tikrai verta, nes meniu jūsų laukia puikūs augaliniai pasirinkimai: avokado arba humuso skrebučiai, sočios košės, beigeliai, blynai ir žinoma spurgos. Ateikite ir atsiveskite bičiulius!

Holy Donut

© Gerda Žemaitytė

Holigans

Šeštadieniais Holigans serviruoja vėlyvus pusryčius. Gausu augalinių opcijų: grikių košė su avokadais, kaparėliais, keptais pomidorais, batatais; avokado skrebutis su sezamų sėklomis ir ridikėliais; skrebutis su tofu ir anakardžių hollandaise padažu; „angliški pusryčiai“ su skrudinta grikių duona, avokadais ir  avinžirniais ir keptais pomidorais ir bananų skrebutis su karamelizuotais bananais, lazdynų riešutais, kokosų grietinėle ir šviežiomis uogomis. Startuoja 11val. ir laukia visų gerai išsimiegojusių ir alkanų!

Holigans

The Urban Garden

Augalinių pusryčių meniu savo pasirinkimu šiek tiek primena saulėtą Balį bei hipsteriškas jo kavines. Chia sėklų pudingas, labai estetiški smoothie dubenėliai ir trinti kokteiliai. Čia taip pat galime rasti avokado skrebutį, avižinę košę bei desertus. Sakoma, kad nuo saldumynų pusryčių geriau nepradėti, bet vėlyviems – labai tinka! 

The Urban Garden

© Aistė Aužbikavičiūtė

Coffee Spells

Coffee Spells džiugina ne tik gardžia kava (su augaliniu pienu!), bet ir puikiais augalinės kilmės patiekalais. Išsiaiškinome už jus iš anksto, jog meniu galite rasti smoothie aka glotnutį, avižinę košę su uogomis, skrebutį su grybais bei daržovių dubenėlį su tofu. Visi skirtingi, bet ne mažiau gardūs. Užsukus į kavinę apima jausmas, lyg būtum peržengęs portalą – atmosfera nevilnietiška, o pro langus galima grožėtis Sinagoga. Jums belieka tik apsilankyti, išsirinkti ir ragauti! 

Coffee Spells

Daily Poison

Pusryčiai visą dieną. Ir taip kasdien. Tikrai taip, Daily Poison yra tikra vėlyvųjų pusryčių mylėtojų oazė, nes jų meniu puikuojasi vien tik pusryčių patiekalai. O ir augalinio maisto čia išties gausu. Net šešios avižinės košės su skirtingais priedais, ir daugybė skrebučių. Avokado ir humuso tiems – kas nori sočiau, ir skrebučiai su riešutų sviestu, uogiene ar bananu tiems – kas mėgsta saldžiau. 

Daily Poison

 

 

Šaltiniai: ​​https://www.mentalfloss.com/article/612222/guy-beringer-1895-essay-on-brunch