Šiais laikais tikriausiai kiekvienas esame ragavę burgerio, ar jis būtų pagamintas iš augalinės ar gyvūninės kilmės produktų. Šis madingas patiekalas pirmiausia atsirado Amerikoje ir mūsų lėkštėse karaliauja daugiau kaip du šimtus metų. Žinoma, toks burgeris, kokį esame įpratę matyti šiandien, šiek tiek skiriasi nuo savo pirmtako.
Tiesa, augaliniam paplotėliui pasivyti mėsainį mažumėlę užtruko ir šis konceptas pirmiausia gimė Londone, Jungtinėje Karalystėje. Jo kūrėjas – Gregory Sams – kelis dešimtmečius vadovavo savo mažam vegetariško maisto restoranėliui ir maitino tokias įžymybes kaip John Lennon, o 1982 m. paplotėlį, pagamintą iš seitano, pupelių bei avižų, pristatė plačiajai visuomenei ir didiesiems prekybos tinklams. Pardavimai didžiausiais šuoliais lipo į viršų ir augalinės kilmės paplotėliams ilgai neužtruko užkariauti vartotojų širdis, skrandžius bei paruošti gerą dirvą tolimesnei augalinio burgerio evoliucijai. Už tai ir galime būti jam dėkingi šiandien!
Bet užteks dairytis į praeitį ir į Vakarus. Kas bendra tarp grybų, avinžirnių, pupelių, graikinių riešutų ar burokėlių? Ogi visi jie yra puikus pagrindas skaniems augaliniams paplotėliams gaminti! Dar paminėkime tokius ingredientus kaip tofu, seitanas, jackfruit (liet. duonvaisis) bei visas augalinės kilmės mėsos alternatyvas ir gausime išties šaunią kompaniją! Taigi pasirinkimas gausus, bet visgi išlieka klausimas – tai kur galima rasti skaniausius augalinius burgerius Lietuvoje?
Rosehip
Kadangi „Rosehip“ yra vienas iš nedaugelio pilnai augalinių restoranų Lietuvoje, nenuostabu, kad jis puikuojasi pirmoje šio sąrašo vietoje. Augaliniai burgeriai išdidžiai dominuoja restorano meniu – jų ten net septyni! Paplotėlis iš lęšių ir pievagrybių, tofu burgeris, sojos maltinukas, burgeris su plėšytu jackfruit, burgeris su portobelo grybu, augalinio sūrio paplotėlis ir „Beyond meat“ paplotėlis. Visi labai skirtingi, bet ne mažiau gardūs.
Doda
Kaip ir priklauso greito maisto užkandinei, „Doda“ meniu taip pat galite atrasti augalinių burgerių. Dar visai neseniai mistika buvęs jackfruit (liet. duonvaisis) jau spėjo užkariauti populiarių augalinių mėsos alternatyvų sąrašą. Taigi ir užkandinėje galima užsisakyti du augalinius burgerius – su tuo pačiu duonvaisiu bei batatų maltinuku.
Holingans
Neseniai atsinaujinęs savo meniu ir nuo šiol siūlantis ir labiau sofistikuotus patiekalus, „Holigans“ restoranas visgi nepamiršo ir neblėstančios greito maisto klasikos – burgerio. Meniu puikuojasi jų trys: daržovinis paplotėlis, jackfruit bei „Beyond meat“ paplotėlis su sūriu.
Tai yra tik keletas išbandytų ir išragautų restoranų, savo meniu siūlančių augalinių burgerių. Pasirinkimas platus, o įvairūs skoniai taip pat lepina net išrankiausius valgytojus. Tikime, kad vietų, siūlančių skanius augalinius burgerius yra ir daugiau. Teko ragauti – pasidalink su mumis! Rekomendacijų visuomet laukiame el.paštu ciagali@gyvigali.lt.
Šaltinis: https://www.smithsonianmag.com/arts-culture/history-veggie-burger-180950163/